top of page

מחלת העין של בלוטת תריס

מחלת העין של בלוטת תריס (TED, Thyroid eye disease) או אורביטופטיה של בלוטת התריס (TO, Thyroid orbitopathy) היא מחלת עיניים שבדרך כלל משפיעה על חולים שיש להם או שהיה תפקוד לקוי של בלוטת התריס, אם כי כ- 10 אחוזים מהחולים מעולם לא סבלו מבעיות בתפקוד בלוטת התריס.

הסיבות לקשר בין תת או עודף ייצור של הורמוני בלוטת תריס (יתר או תת פעילות בלוטת תריס) עם מחלת העיניים אינן מובנות לחלוטין.

מחלת עיניים של בלוטת התריס, או TED הוא מחלה אוטואימונית, הנגרמת על ידי תגובה של נוגדנים וחלק מתאי הדם הלבנים (לימפוציטים) לתאי שרירי העין ורקמת חיבור ושומן בארובת העין. TED משפיע על נשים יותר מאשר גברים ומתרחש בדרך כלל כאשר המטופל הוא בין 30 ל-50. המחלה מופיעה כדלקת של רקמות העין, במיוחד העפעפיים, שרירי העין והרקמות הרכות בארובת העין.

בזמן התהליך הדלקתי האקטיבי העיניים כואבות, אדומות ומימיות, במיוחד באור שמש או ברוח. הכיסוי של העין (לחמית) מודלק, אדום ונפוח, עפעף נפוח וכן נפיחות ברקמות מסביב לעיניים עם נוזל. העיניים נראות כנועצות מבט, לעתים קרובות בגלל שהעיניים בולטות החוצה מארובת העין - מצב המכונה Proptosis או Exophthalmos.

בגלל נפיחות בשרירי עיניים, העיניים אינן מסוגלות לנוע באופן רגיל וייתכן שיש ראייה מטושטשת או כפולה. נפיחות העפעף היא בדרך כלל גרועה יותר בבוקר. כאב מאחורי העין או בתנועות עיניים הוא עוד סימפטום נפוץ. חולים לעתים קרובות מדווחים על שינוי במראה עיניהם - תצלומים ישנים יכולים לעזור כדי לאשר את השינוי הזה.

במקרים חמורים, עלולה להיות סכנה לראייה בגלל הדחיסה של עצב הראייה בקצה של ארובת העין. מצב זה, למרבה המזל, הוא נדיר וקורה רק כבחמישה אחוזים ממקרים. המצב  עשוי להיות הפיך אם הלחץ על עצב הראייה ישוחרר תרופתית או ניתוחית. כמו כן, בלט חמור בעיניים עלול לגרום לייבוש משמעותי של המשטח הקדמי של העין (קרנית) ולכן לראייה מטושטשת.

 

אם אדם שחולה במחלה מרגיש ירידה בראיה, עמעום או טשטוש או בפרט, אם הצבעים ניראים דהויים, עליו לפנות באופן מיידי לרופא עיניים.


עישון וסוכרת נחשבים גורמי סיכון. TED עשוי להתקיים במקביל למחלות אוטואימוניות אחרות, כולל מיאסטניה גרביס, מחלה נדירה של היחלשות שרירים.

כמו במחלות אוטואימוניות אחרות, TED לעתים קרובות בא והולך בכוחות עצמו ובאופן ספונטני ללא כל טיפול. בדרך כלל יש רק אפיזודה אחת דלקתית חריפה, המכונה השלב הפעיל, אבל היא עלולה להימשך עד שנתיים והשפעותיה עשויות להימשך שנים רבות יותר או להיות קבועות. למרות שעשויה להיות הפחתה משמעותית של הבלטת העין, תנועות העיניים לעתים קרובות לא תחזורנה לחלוטין לקדמותן. עמדת העפעף עשויה גם היא להיות מושפעת, וליצור לפעמים בעיות מתמשכות בסגירת העין.

טיפול במחלת העין של בלוטת התריס

לאחר ניתוח דקומפרסיה של הארובות דו"צ

TED דו"צ עם בלט עין קשה ונפיחות רקמות רכות

TED לאחר ניתוח דקומפרסיה של הארובה מימין

TED עם בלט עין יותר מימין לפני ניתוח דקומפרסיה של ארובה

הצעד הראשון הוא לתקן בעיות בתפקוד בלוטת תריס. זה לבדו לעתים קרובות לשפר את מצב העין.

הפסקת עישון היא הדרך היעילה ביותר לשיפור בתסמינים.

אי נוחות ויובש ניתן לשפר על ידי הגברת הלחות באוויר. משקפי שמש עם כיסוי רחב והגנה גבוהה יכולים לעזור להפחית את הברק.

משחת עיני המכילה חומר סיכה לפני השינה או דמעות מלאכותיות במהלך היום יעזור לשמור על לחות בעין. הנפיחות בעפעף יכולה להיות מופחתת בקומפרסים קרים ועל ידי שמירה על הראש שלך גבוה בעת שינה.

כיסוי עין אחת משחרר באופן מיידי ראייה כפולה - זה לא משנה איזו עין מכוסית. ראייה כפולה יכולה גם להיות שיפור עם השימוש של פריזמות, אותן ניתן להזמין אצל אופטימטריסט ולהניח על עדשות משקפים כדי לסייע מחדש ליישר את שתי עיניים.

תוספות מזון-סלניום

הראיות האחרונות (ניו אינגלנד ז'ורנל אוף מדיסין 2011) מצביעות על העובדה כי חולים במחלת עיניים של בלוטת התריס הנוטלים את התוסף של 200micrograms סלניום (200 מיקרוגרם ביום) במשך 6 חודשים בתקופה הפעילה של הדלקת יש שיפור גדול יותר במצב של עיניהם. זה ככל הנראה בשל מחסור קל ביסוד סלניום. אגוזי ברזיל הם מקור חלופי של סלניום, אך חולים צריכים להימנע מלצרוך יותר מ-4 אגוזים ליום כדי לא להסתכן במנת יתר של סלניום.

סטרואידים

טיפול בסטרואידים או immunosupression - יש 65 אחוזי שיעור תגובה והוא יעיל בהפחתת דלקת ברקמות רכה. סטרואידים יכולים להינתן כטבליות לתקופה של 6 עד 12 שבועות. תופעות לוואי הקשורות לסטרואידים הן תופעה שכיחות יחסית. אלה כוללים עלייה במשקל, עלייה בלחץ דם, עליה בגובה הסוכר בדם שיכול להוביל לסוכרת או להחמיר סכרת קיימת וסיכון מוגבר לאוסטאופורוזיס ונזק למפרקים.

כדי למזער את הסיבוכים הפוטנציאליים אלה, ישנן שיטות אחרות של מתן סטרואידים. אלה כוללים עירוי (IV) של זריקות סטרואידים (מנה יומית חוזרת למשך שלושה ימים, או מנה שבועית לתקופה קצרה של מספר שבועות) או זריקות מקומיות של סטרואידים סביב העין. סטרואידים בהזרקה סביב העין בטוחים אבל עלולים לגרום לעליה זמנית בלחץ העין ולכן יש לנטר את הלחץ ולעיתים לטפל בטיפות להורדת לחץ תוך עיני.

 תרופות מדכאות חיסון כגון ציקלוספורין או Azothiaprine ניתן להשתמש בשילוב עם סטרואידים במקרים חמורים שאינם מגיבים כראוי לטיפול בסטרואידים.

הקרנות

הקרנות לארובה העין במינון נמוך עשויות להביא לשיפור בדכוי הדלקת וניתנות בדרך כלל על בסיס אשפוז יום למשך שבועיים, בשילוב עם טיפול בסטרואידים. תופעות הלוואי של הקרנות יכולות לכלול אובדן שיער באזור הרקות ועלייה זמנית בדלקת ברקמות רכה בעת הטיפול - זה התרחש ב-14 אחוזים מהמקרים במחקר אחד.

הקרנות יכולות להשפיע על אספקת הדם, בטווח הארוך, של כל רקמה שטופלה ולכן בדרך כלל נמנעת מחולים עם סוכרת, במיוחד אם קיימים כבר שינויים סוכרתיים ברשתית העין. כמו כן היא נמנעת בחולים צעירים בגלל הסיכון התיאורטי המוגבר התפתחות גידולים בעתיד, אם כי, נכון להיום, אין דיווח על מקרים כאלה בספרות.

טיפול יוד רדיואקטיבי (RAI)

בלוטת התריס אוגרת יוד באופן פעיל, בו היא משתמשת כדי לייצר את הורמוני בלוטת התריס הדרושים לתפקוד גוף תקין. טיפול ביוד רדיואקטיבי הוא כמו יוד נמצאת במזונות כגון דגים, אצות ים ומלח שולחני המכיל יוד, אך הוא משחרר אלקטרונים שמשבשים את התפקוד של חלק מתאי בלוטת התריס. ככל שבלוטת התריס מקבלת יותר יוד רדיואקטיבי, יותר תאים יפסיקו לתפקד, ולכן כמויות עודפות של הורמוני בלוטת תריס כבר לא מיוצרים ותסמינים של יתר של בלוטת תריס מתחילים להיעלם.

לאחר שבועיים לערך מזמן הטיפול, התסמינים מתחילים להשתפר באופן איטי, כך שהבלוטה הופכת להיות בתת פעילות סביב שישה עד 12 שבועות לאחר הטיפול. לאחר מכן צריך לקחת הורמוני בלוטת תריס במינון יומי באופן קבוע. מעט מאוד אנשים צריכים סבב שני של RAI. 

קיים סיכון ש-TED הופך גרוע יותר לאחר הטיפול ביוד רדיואקטיבי, במיוחד אם קיימת מחלת עיניים בשלב הפעיל. ד"ר אבישר בדרך כלל תמליץ על טיפול בו זמני בסטרואידים או, אולי, תמליץ על שיטה חלופית של טיפול, בנסיבות אלה.

כירורגיה

ניתוח שמור בדרך כלל למחלה שקטה (לא פעיל), ברגע שהדלקת התייצבה. יוצא מן הכלל הוא לחץ דחיסה על עצב הראייה שגורמת לאובדן הראייה (נוירופתיה אופטית).

למרבה המזל, טיפול רפואי מודרני הפך את טיפול החירום נדיר. אם יש צורך בניתוח לדקומפרסיה (שיחרור הלחץ מעצב הראייה), הוא מבוצע באופן כזה שהעין חוזרת למקומה לתוך הארובה.

 

ד"ר אבישר בדרך כלל תבצע ניתוח לעין אחת בכל פעם. הניתוח מבוצע ע"י הרחבת הקירות הגרמיים של ארובת העין ולעתים קרובות בשילוב עם הסרה של רקמת שומן ארובתי. הניתוח מביא להקטנה בבלט העין ומפחית את כאב ואי נוחות.

הטכניקה כרוכה בניתוח פולשני זעיר, בדרך כלל דרך חתך קטן בקמט העור בצד העין. הסיבוך השכיח ביותר הוא של כפל ראייה או החמרה בכפל ראייה שקיים לפני הניתוח. זה דווח בעד 15 אחוזים ממקרים. הסיכון לעיוורון הוא פחות מאחד חלקי 600 מהמקרים.

ראייה כפולה שהופכת קבועה עשויה להיות נשלטה או עם פריזמות או דורשת ניתוח בשרירי העיניים (ניתוח פזילה) על מנת ליישר את שתי העיניים. הניתוח בדרך כלל מבוצע באישפוז יום.

בהמשך ניתוח עפעפיים הוא זמין כדי לשפר את המראה, בעיקר של המבט הנעוץ, אם זה נמשך. ניתוח של עפעפיים עליונים ותחתונים להסיר כל עודפי עור ושומן יכול להביא לשיפור משמעותי במראה.

 

תחומי ההתמחות הקשורים למחלת העין של בלוטת התריס

ניתוח הרמת עפעפיים (בלפרופלסטיקה)

ניתוח הרמת עפעפיים (בלפרופלסטיקה)

עיניים מימיות ודולפות (Epiphora)

עיניים מימיות ודולפות (Epiphora)
bottom of page